Ημίσκληρα, μέτριας παλαίωσης τυριά.
Αυτά τα τυριά έχουν πιο σφιχτή υφή και πιο δυνατές γεύσεις από τα κρεμώδη τυριά.
Χρειάζονται λευκά κρασιά με μέτριο σώμα, φρουτώδη κόκκινα, παλαιωμένα αφρώδη και κρασιά απεριτίφ για να ισορροπήσουν σε οξύτητα, τανίνες και φρουτώδη γεύση.
Τα τυριά: Havarti, Edam, Emmental, Gruyère, Jarlsberg, νεαρό Cheddar, Monterey Jack, Manchego, Tomme d'Alsace
Ταιριάζουν με: Chardonnay, λευκή Βουργουνδία, λευκό Bordeaux, Pinot Blanc, Viognier, Riesling (ημίξηρο), Gewürztraminer, Champagne, κόκκινη Βουργουνδία, Pinot Noir, Beaujolais, Dolcetto, Barbera, Zinfandel, Merlot, παλαιωμένο Port, νεαρό Tawny Port.